Izaberite stranicu

O nama

Istorijat

Priča o nama počinje davne 1930. godine, kada je dolazak u mlin predstavljao pravi doživljaj. Ljudi su čekali redove na svojim zaprežnim kolima, razmenjujući iskustva u poslu, dok je mlinar obavljao svoje dužnosti. Idilično, skromno, a opet ispunjeno vreme, srdačni odnosi medju ljudima, dolazak u mlin kao povod za okupljanje i malo razgovora.
Uz tihi šum mlina, proizvodilo se i mnogo više od brašna… Avgusta 1942. godine, u novinama izlazi članak o tome kako je Despotovac dobio prvo svetlo grada. Beli mlin bio je taj koji je te davne godine “pritisnuo prekidač” i zahvaljujući kome grad po prvi put sija. Naime, u našem mlinu mlelo se na kamen koji je pokretala voda, a koristeći tu energiju, proizvodili smo i struju za nekoliko kuća u opštini Despotovac, u kojoj tada još uvek nije bilo električne energije. U sklopu mlina nalazila se i stara vunovlačara, gde je narod donosio vunu na dalju preradu.

 

Sa godinama koje su dolazile i potrebama koje su se menjale, naš mlin je dobio novo ruho, pa je tako za njegov rad počela da se koristi električna energija. Stari, kameni mlin još uvek ponosno prkosi vremenu i do dan danas je u funkciji i koristi se svakodnevno.
Od kamena, preko električne energije, idući u korak sa vremenom i pokušavajući da mu ponekad i za pola koraka uteknemo, usavršavali smo i razvijali naš mlin,  čuvajući nasledje i tradiciju, kojom se i danas ponosimo. Kvalitetom i odgovornošću,  koji su nam uvek bili na prvom mestu, postali smo nezamenljivi u čitavom našem kraju.
Beli mlin za nas nije samo posao. To je nasledje, dom i ono što sa ponosom nosimo u budućnost. Beli mlin su generacije jedne porodice, ujedinjene oko iste želje, ponosno negujući ono što im je dato i čuvajući ga, kako bi neprekidno, zajedno sa njima, raslo i postajalo bolje.
Iza naziva Belog mlina kriju se četiri generacije jedne porodice.
Ivan Veselinović, prva generacija, osnivač mlina na vodu i proizvodnje električne energije.
Danilo Veselinović, druga generacija, ubacuje prvu mlinsku valjnu stolicu na električnu energiju i pravi rotaciono sito svojim izumom.
Dragan Veselinović, treća generacija, proširuje mlin ubacujući drugu i treću valjnu stolicu i dovodelno sito i time poboljšava kvalitet i kapacitet mlina.
Dušan Veselinović, četvrta generacija, pokreće ideju za proizvodnjom novih proizvoda osavremenjujući mlin, u korak sa vremenom.